Διεύθυνση:

Μανωλάκη 13 - 15, Λάρισα

Τηλ-Fax:

2410-537393

Email:

info@barosaktino.gr

Η καλύτερη μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού παραμένει η μαστογραφία.

Τι είναι η Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μία ειδική ακτινογραφία των μαστών. Λαμβάνονται δύο λήψεις για κάθε μαστό (σύνολο 4 λήψεις). Προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική απεικόνιση συμπιέζεται ο κάθε μαστός μεταξύ δύο επιφανειών για λίγα δευτερόλεπτα. Όσο καλύτερη είναι η συμπίεση, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα που λαμβάνεται.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό μειώνεται η δόση της ακτινοβολίας. Μετά τη μαστογραφία ακολουθεί πάντα ψηλάφηση των μαστών από τον/την υπεύθυνο/η ιατρό και σύντομη συζήτηση μαζί του/της για την λήψη του ιστορικού.

 

* Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. *

 

 

Πότε αρχίζουμε τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο

Καλό θα ήταν ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία, σε γυναίκες χωρίς βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, να αρχίζει στην ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1 έως 2 έτη).

 

Προετοιμασία

Καλό θα ήταν, όμως, την ημέρα της εξέτασης, να αποφεύγεται η χρήση αποσμητικών και γαλακτωμάτων σώματος.

 

Ιδανικός Χρόνος Εξέτασης

Ο προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης συνιστάται να γίνεται την 7η έως 14η ημέρα του κύκλου. Την περίοδο αυτή ο μαστός είναι λιγότερο πυκνός καθιστώντας τη συμπίεση λιγότερο δυσάρεστη. Φυσικά, σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια αλλαγή στο μαστό σας (μεταβολή στο δέρμα, στη θηλή ή ψηλαφήσετε κάτι) προσέρχεστε άμεσα, ανεξάρτητα από την ημέρα του κύκλου σας. Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ο έλεγχος γίνεται οποιαδήποτε ημέρα.

 

Υπερηχογράφημα Μαστών

Το υπερηχογράφημα μαστών διενεργείται συμπληρωματικά της μαστογραφίας και δεν την υποκαθιστά. Η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη σε πυκνούς μαστούς και σε ασαφή ευρήματα στη μαστογραφία. Μειονέκτημα του υπερήχου αποτελεί η αδυναμία ευκρινούς ανάδειξης μικροασβεστώσεων.

 

Αποτελέσματα - Πόρισμα

Μαζί με τις εικόνες, λαμβάνετε ένα πόρισμα με τα ευρήματα τα οποία κατατάσσονται σύμφωνα με το διεθνώς χρησιμοποιούμενο σύστημα

BI-RADS (Breast Imaging Reporting And Data System).

BI-RADS 0: Ατελής έλεγχος. Απαιτείται συμπληρωματική απεικονιστική διερεύνηση και/ή σύγκριση με προηγούμενες μαστογραφίες.

BI-RADS 1: Αρνητική για κακοήθεια εξέταση. Συνιστάται τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος.

BI-RADS 2: Καλόηθες εύρημα (0% πιθανότητα κακοήθειας). Συνιστάται τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος.

BI-RADS 3: Πιθανά καλόηθες εύρημα (>0% αλλά ≤2% πιθανότητα κακοήθειας). Συνιστάται επανέλεγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα (6-μηνο) ή συνεχής παρακολούθηση με μαστογραφικούς ελέγχους.

BI-RADS 4: Ύποπτο εύρημα (4Α – Χαμηλή υποψία κακοήθειας, 4Β – Μέτρια υποψία κακοήθειας, 4C – Υψηλή υποψία κακοήθειας). Συνιστάται ιστολογική διάγνωση (βιοψία).

BI-RADS 5: Εξαιρετικά ύποπτο για κακοήθεια εύρημα. Συνιστάται ιστολογική διάγνωση (βιοψία).

BI-RADS 6: Γνωστή, αποδεδειγμένη μέσω βιοψίας κακοήθεια. Συνιστάται χειρουργική εξαίρεση.

 

Υπενθύμιση

Παρακαλούμε να προσκομίζετε παλαιότερες μαστογραφίες και άλλες σχετικές με το μαστό εξετάσεις σας, όπως υπερηχογραφήματα, μαγνητικές τομογραφίες, αποτελέσματα βιοψίας. Μικρές μεταβολές στο μαστό γίνονται αντιληπτές όταν συγκρίνουμε τις παρούσες εικόνες με προηγούμενες, έτσι επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση μικρών βλαβών. Βέβαια για δική σας και δική μας ευκολία, όλες οι εξετάσεις που γίνονται στο κέντρο μας, αρχειοθετούνται και αποθηκεύονται ψηφιακά.

 

Αυτοεξέταση-Αυτοέλεγχος

Μη ξεχνάμε πως κάθε γυναίκα γνωρίζει το σώμα της καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Εάν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή, αναζητήστε άμεσα τον ειδικό ιατρό.

Συχνές Ερωτήσεις

Όχι δεν είναι επικίνδυνη. Σε ορισμένες γυναίκες προκαλεί ένα άβολο αίσθημα, είναι όμως απαραίτητη για τη ευκρινέστερη απεικόνιση του μαστού και την περαιτέρω ελάττωση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη. Η πίεση διαρκεί άλλωστε λίγα δευτερόλεπτα.
Καταρχήν η ακτινοβολία (ιονίζουσα) έχει αρνητική επίδραση στα κύτταρα του σώματος και καλό είναι να αποφεύγεται η αλόγιστη έκθεση σε αυτήν. Η δόση όμως η οποία απαιτείται για τη διενέργεια μιας μαστογραφίας είναι πολύ μικρή και δεν υπερβαίνει το 10% της κοσμικής ακτινοβολίας (ακτινοβολία από το περιβάλλον) που δεχόμαστε κατά τη διάρκεια ενός έτους. Για αυτόν το λόγο η επίδραση στο σώμα μας είναι ανεπαίσθητη.
Δεν υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος, διότι τα ενθέματα σιλικόνης είναι ανθεκτικά στην ασκούμενη πίεση.