Διεύθυνση:

Μανωλάκη 13 - 15, Λάρισα

Τηλ-Fax:

2410-537393

Email:

info@barosaktino.gr

Τι είναι η Πανοραμική Ακτινογραφία

Είναι ειδική ακτινογραφία των δοντιών και των οστών της άνω και κάτω γνάθου. Αποτελεί μαζί με την ενδοστοματική ακτινογραφία σημαντικό βοήθημα στην οδοντιατρική. Σε αντίθεση με την ενδοστοματική ακτινογραφία η πανοραμική ακτινογραφία ή αλλιώς ορθοπαντομογράφημα, περιλαμβάνει σε μία εικόνα όλα τα δόντια και τις γνάθους.

Η εξέταση γίνεται σε όρθια ή καθιστή θέση (αναπηρικό αμαξίδιο), ο/η εξεταζόμενος/η δαγκώνει για μερικά δευτερόλεπτα ένα πλαστικό εξάρτημα και το μηχάνημα (βραχίονας - λυχνία) κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από το κεφάλι του/της.

 

Πότε χρειάζεται κανείς να υποβληθεί σε πανοραμική ακτινογραφία

Πολλές παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και των γνάθων αναδεικνύονται καλύτερα με τη χρήση της πανοραμικής. Αναγνωρίζονται οδοντικές παθήσεις όπως η τερηδόνα, τα κατάγματα, οι ακρορριζικές κύστεις, τα έγκλειστα δόντια κ.α. Απεικονίζονται τραύματα ή παθήσεις των γνάθων και των κροταφογναθικών αρθρώσεων.

Γίνεται εκτίμηση της διάταξης των δοντιών και της μορφής των γνάθων πριν από ορθοδοντική θεραπεία, προ της τοποθέτησης εμφυτευμάτων ή οδοντοστοιχιών. Απεικονίζονται παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στα δόντια, όπως απονευρώσεις και σφραγίσματα.