Διεύθυνση:

Μανωλάκη 13 - 15, Λάρισα

Τηλ-Fax:

2410-537393

Email:

info@barosaktino.gr

Τι είναι το υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα είναι μέθοδος απεικόνισης των οργάνων με τη χρήση ήχων υψηλής συχνότητας (όχι ακτινοβολίας). Ο ηχοβολέας ή η κεφαλή όπως αλλιώς ονομάζεται, λειτουργεί ως πομπός και δέκτης ήχων. Οι ήχοι αυτοί είτε αντανακλώνται είτε απορροφώνται από τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Οι αντανακλώμενοι ήχοι ανιχνεύονται από τον ηχοβολέα και μετατρέπονται σε εικόνα. Προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική απεικόνιση επαλείφεται η προς εξέταση περιοχή με ειδικό gel.

Με τη χρήση του υπερήχου μπορούν να εξετασθούν σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος όπως οι νεφροί, το ήπαρ, η ουροδόχος κύστη, ο θυρεοεοδής αδένας, οι μύες και οι τένοντες, οι φλέβες και οι αρτηρίες. Εξαίρεση αποτελούν τα όργανα εκείνα που περιέχουν αέρα όπως το στομάχι, το έντερο και οι πνεύμονες ή τα όργανα που έχουν υψηλή συγκέντρωση αλάτων, κυρίως ασβεστίου, όπως τα οστά.

 

* Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. *

 

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα

Η εξέταση γίνεται κυρίως σε ύπτια θέση (ανάσκελα), αλλά και σε πρηνή (μπρούμυτα) ή καθιστή θέση. Ορισμένες φορές, στις εξετάσεις της κοιλιάς ή των αρθρώσεων απαιτείται η συνεργασία της/του εξεταζομένου. Στην εξέταση της κοιλιάς επιτυγχάνεται καλύτερη απεικόνιση όταν η/ο εξεταζόμενη/ος κρατάει την ανάσα για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ στην εξέταση των αρθρώσεων επιτυγχάνεται πληρέστερος έλεγχος όταν η/ο εξεταζόμενη/ος τοποθετήσει ή κινήσει το εξεταζόμενο μέλος όπως θα του υποδείξει ο ιατρός.

 

Προετοιμασία

Το υπερηχογράφημα των οργάνων της άνω κοιλίας (ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη κ.α.) καλό θα ήταν να γίνεται πρωινές ώρες. Χρήσιμο είναι επίσης η/ο εξεταζόμενη/ος εκτός από νερό και τα φάρμακα που λαμβάνει καθημερινά, να μην έχει φάει ή πιεί πριν την εξέταση. Σε εξέταση των οργάνων της κάτω κοιλίας (ουροδόχος κύστη, μήτρα, ωοθήκες, προστάτης) καλό θα ήταν η/ο εξεταζόμενη/ος να προσέρχεται με γεμάτη την ουροδόχο κύστη δηλ. να έχει πιεί αρκετά υγρά και να μην ουρήσει πριν την εξέταση. Εξετάσεις του θυρεοειδούς αδένα, των καρωτίδων και γενικότερα των οργάνων του τραχήλου (λαιμού) σε άντρες γίνονται καλύτερα όταν έχει προηγηθεί πρόσφατο ξύρισμα.

 

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο μας

  • Υπερηχογράφημα κοιλίας (άνω και κάτω κοιλίας, έσω γεννητικών οργάνων, προστάτη).
  • Υπερηχογράφημα σκωληκοειδούς αποφύσεως.
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα και τραχήλου (σιελογόνων αδένων, λεμφαδένων).
  • Υπερηχογράφημα – Triplex οσχέου (όρχεων).
  • Triplex καρωτίδων.
  • Triplex αρτηριών και φλεβών άνω και κάτω άκρων.
  • Triplex νεφρικών αρτηριών.
  • Triplex κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών.
  • Triplex σπληνοπυλαίου άξονα.
  • Triplex αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων (fistula).

 

Υπερηχογράφημα Μαστών

Το υπερηχογράφημα μαστών διενεργείται συμπληρωματικά της μαστογραφίας και δεν την υποκαθιστά. Η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη σε πυκνούς μαστούς και σε ασαφή ευρήματα στη μαστογραφία.

 

Αποτελέσεματα-Πόρισμα

Μαζί με τις εικόνες, λαμβάνετε πάντοτε και ένα πόρισμα με τα ευρήματα.